Programma overzicht

Veiligheid - De veilige gemeente

Portefeuillehouder(s): Hamming

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad wil inwoners, ondernemers en bezoekers een veilige en leefbare omgeving bieden. We willen verloedering of vervuiling, overtredingen, overlast en criminaliteit zoveel mogelijk beperken en jongeren een perspectief bieden. Daarbij streven we naar een goede balans tussen zorg, preventie en repressie. In deze keten werken we nauw samen. We geven hierbij datagericht sturing én zijn ontvankelijk voor verhalen van buiten. We hebben een verbindende rol in diverse beeld- en meningsvorming en benadrukken de betrokkenheid van bewoners bij de eigen veilige en leefbare leefomgeving. We geven goed en gericht uitvoering aan de basistaken, maar willen ook het verschil maken in gebieden, thema’s, (doel)groepen en beleidsfasen, gericht op de meeste impact in de stad, de dorpen, wijken en buurten.

Voortgang 2024

Jarenlang hebben hardnekkige misstanden in de glazenwassers branche, met name geconcentreerd in Zaandam-Oost, voor veel onrust en onveiligheid gezorgd. Zwartwerken, oplichting, schijnzelfstandigheid, geweld, fraude en uitbuiting waren dagelijkse kost. Dit heeft niet alleen de branche aangetast, maar ook de leefbaarheid in Zaandam-Oost ernstig bedreigd.
Om hier een einde aan te maken, is na gedegen voorbereidingen per 1 juli 2024 een vergunningplicht ingevoerd voor glazenwassers bedrijven in Zaandam-Oost en die werkzaam zijn in Zaanstad. Deze belangrijke mijlpaal maakt Zaanstad landelijk koploper op het gebied van toezicht en handhaving in de branche. Tevens wordt er hard gewerkt aan een krachtige handhavingsstrategie.

De afgelopen maanden is de overlast door met name minderjarige jongeren in Zaanstad Noord sterk toegenomen. Een netwerk van deze jongeren bedreigt niet alleen hun eigen toekomst en die van hun slachtoffers, maar ook de veiligheid en leefbaarheid in de wijk. De reguliere aanpakken blijken onvoldoende om de criminaliteit en overlast te bestrijden.
Daarom is er in samenwerking met scholen en politie een intensievere aanpak in Noord opgezet. Hierdoor krijgen we meer zicht op de jongeren, hun patronen en kunnen we sneller escalaties voorkomen. Tevens is er een bestuursopdracht vastgesteld met als kern: het doorbreken van de geweldsspiraal onder jongeren.

De recente explosie bij een zorgpand in de Stationsstraat in Zaandam heeft veel onrust en zorgen veroorzaakt bij omwonenden. Het pand is inmiddels door de gemeente gesloten. Er waren al langer signalen dat kwetsbare burgers uit andere gemeenten door zorgaanbieders in Zaanstad worden geplaatst. Zaanstad wil hier meer grip op krijgen en zet hiervoor de eerste stappen in met onder andere gemeente Amsterdam.

Vanwege 50 jaar Zaanstad worden er meer evenementen georganiseerd. Met name de grotere C evenementen vragen om zorgvuldige voorbereiding om de veiligheid voor bezoekers te garanderen. Om dit te bereiken, wordt er de laatste tijd extra aandacht besteed aan de kwaliteit van de voorbereiding en uitvoering van evenementen. Dit doen we door uitgebreidere advisering bij evenementenvergunningen en regievoering bij risicocategorie C-evenementen. Deze aanpak heeft al geleid tot veiligere evenementen. We blijven deze aanpak de komende jaren continueren en verder ontwikkelen. We zullen er ook voor zorgen dat deze aanpak beleidsmatig wordt geborgd.

Producten

Deze pagina is gebouwd op 06/11/2024 14:48:06 met de export van 06/11/2024 14:43:29