VRZW:
Sinds 2020 hebben veiligheidsregio’s te maken met meerdere langdurige crises. Verwacht wordt dat ons land in de toekomst vaker te maken krijgt met vraagstukken die om landelijke coördinatie en regionale inzet vragen. Sinds 2023 is er, op basis van bestuurlijke afspraken, structureel geld beschikbaar om invulling te geven aan deze opgave. De extra middelen zijn expliciet bedoeld om de regionale en landelijke slagkracht en de informatiepositie te versterken en zo de crisisbeheersing toekomstgericht en robuust te maken.
Nadat in december 2023 het bestuurlijk besluit is genomen willen GGD Zaanstreek-Waterland en VrZW in 2024 de voorbereiding op de verbouwing starten om samenwonen op de locatie Prins Bernhardplein in Zaandam mogelijk te maken. GGD en VrZW kunnen langs deze weg allebei doorgroeien naar stevige, open netwerkorganisaties voor en met de gemeenten, partner- en samenwerkingsorganisaties en in de regio. De verbouwing luidt ook een nieuw tijdperk in op het gebied van werkomstandigheden en modern werkgeverschap.
Bij het opstellen van het Regionaal repressief dekkingsplan 2022-2025 zijn knelpunten geconstateerd rondom de gegarandeerde beschikbaarheid van voldoende medewerkers. Het Algemeen Bestuur heeft in 2023 gekozen voor implementatie van het volledig toekomstbestendige scenario dat zich richt op versterking van de basisbrandweerzorg in Zaanstad-Zuid en redvoertuigen en duikteams in de gehele regio. De implementatie van dit scenario, fase 1 van de toekomstbestendige brandweerzorg, is uiterlijk 31 december 2026 gereed.
NH Veilig: Hoe werken we in NH Veilig samen aan een veilige stad
Het samenwerkingsverband Noord-Holland Veilig (voorheen: Noord-Holland Samen Veilig) is een samenwerkingsverband van 32 gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie binnen de eenheid Noord-Holland. Ook Zaanstad maakt hier deel van uit en stemt haar eigen veiligheidsaanpak via dit platform af met de buurgemeenten. Immers, criminaliteit stopt niet bij gemeentegrenzen en veiligheidsopgaven kunnen complex, divers en veranderlijk zijn. Samenwerking is dan ook een effectieve manier om lokale problemen samen met politie, OM en andere partners in een regionale context te bekijken en aan te pakken. Noord-Holland Veilig richt zich op een aantal thema’s: jeugd en veiligheid, zorg en veiligheid, cybercrime, ondermijning, maatschappelijke onrust, mensenhandel en buit. Noord-Holland Veilig ontvangt (rijks)subsidies voor de uitvoering van projecten ter ondersteuning van gemeenten. In samenspraak met Noord-Holland Veilig kijken we waar behoefte aan is en hoe deze regionale projecten kunnen bijdragen aan de uitdagingen van Zaanstad. Ook in de komende jaren vindt deze samenwerking structureel plaats.