Portefeuillehouder(s): Breunesse, Groothuismink, van der Laan, Slegers, Tuijn
Programmadoelstelling en de rol van de gemeente
De komende vier jaar focussen wij ons op een kwalitatieve uitvoering van de woningbouw die tot stand komt in samenspraak met onze inwoners. We zetten in op de betaalbaarheid van deze woningen. Bij het toevoegen van nieuwe woningen stellen we de verbetering van de leefbaarheid in de stad centraal. Het doel van de gemeente is groei met kwaliteit. Dankzij de inspanningen van de afgelopen jaren staan er tot 2040 ongeveer 16.000 nieuwe woningen op de planning. Vanwege de druk op de woningmarkt willen we deze ook realiseren. Daarbij houden we vast aan de kaders op het gebied van duurzaam en klimaatadaptief bouwen. We stimuleren slimme mobiliteit. We maken openbare ruimte groener en aantrekkelijker voor wandelen, sporten en ander gezond gedrag. In wijken komen voldoende maatschappelijke voorzieningen die het ontmoeten tussen buurtbewoners bevorderen. We kiezen voor binnenstedelijk verdichten en niet voor stadsuitbreiding in het omringende landelijke gebied. Onze woningvoorraad maken we veilig, duurzaam en toekomstbestendig. Met verstedelijking bouwen we aan de leefbare stad van de toekomst. Daarom zetten we in op groei, die kwaliteit toevoegt aan het wonen, werken en leven in de bestaande stad: we versterken de omgevingskwaliteit door het slim benutten van de schaarse ruimte;
|
---|
Voortgang 2024
De Zaanse Omgevingsvisie geeft richting aan de fysieke vertaling van de zes strategische opgaven. Vaststelling van de Omgevingsvisie is naar verwachting te verwachten in het 3e kwartaal na de zomer. Afgelopen jaren is veel ingezet op het ontwikkelen van woningbouw en heeft de gemeente voorwaarden gesteld aan de woningbouwprogramma’s voor wat betreft het aandeel sociale huur en middensegment. Dit begint vruchten af te werpen waardoor we zicht krijgen op het behalen van de afspraken uit de Woondeal. Wel moeten we ook in 2024 rekening houden met marktontwikkelingen die van invloed zijn op de haalbaarheid en voortgang in woningbouwprojecten. Desondanks is de verwachting dat we, net als in 2023, de bouw gaan starten van meer dan 1.000 woningen.
We werken aan het ontwikkelen van de stad met kwaliteit. Bij werkzaamheden in de openbare ruimte, ligt er een sterke relatie met klimaatbestendigheid, biodiversiteit en groen (zie verder product 3.1) en met verkeer. Het nieuwe wettelijk kader op het gebied van gebiedsontsluitingswegen 30 km/u (GOW 30) leidt ertoe dat profielen van wegen aangepast gaan worden. In de eerste instantie worden dit soort ontwikkelen meegenomen in de lopende ontwikkelingen.
De komende tijd zullen we verder invulling geven aan het herstel van het bomenbestand na storm Poly. Tevens gaan we slechte bomen vervangen naar aanleiding van de inspectie die in 2023 is uitgevoerd.
De Ontwerpaanpak voor de openbare ruimte krijgt verder vorm. Doel van deze ontwerpaanpak is om tot een integrale afweging te komen hoe we de openbare ruimte het best kunnen inrichten. De verwachting is dat we eind 2024 dit traject kunnen afronden.
Er loopt een pilot in Wormerveer om inzicht te krijgen of we met een andere manier van beheer en onderhoud de kwaliteit van openbaar groen op een hoger niveau kunnen houden. Deze pilot gaat na de zomer geëvalueerd worden.
We zien dat de arbeidsmarkt sterk onder druk staat wat effect kan hebben op de verschillende onderdelen qua capaciteit.