Programma overzicht

Gezondheid - De gezonde gemeente

Portefeuillehouder(s): Groothuismink, van der Laan, Onclin, Slegers

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

We staan als gemeente samen met bewoners en partners voor een dubbele uitdaging rond de gezondheid van de Zaankanters. We willen de gezondheid van de stad als geheel vergroten, maar ook de gezondheidsverschillen verkleinen door gezondheidsachterstanden aan te pakken. Dat betekent onder meer dat we een gezonde leefstijl willen stimuleren door de gezonde keuze makkelijker te maken, en dat we werken aan een gezonde leefomgeving. We bieden ondersteuning aan kinderen, volwassenen en ouderen die dat nodig hebben. Met als doel dat inwoners zich prettig voelen en kunnen meedoen in de samenleving, maar ook om de zorgkosten in de toekomst beheersbaar te houden.

Voortgang 2024

Samen met partners werken we aan het bevorderen van de gezondheid van de Zaankanters en het verkleinen van de gezondheidsverschillen. Dit vraagt om een integrale, langjarige aanpak. De maatschappelijke effecten zijn pas op langere termijn zichtbaar, maar elk jaar zetten we zichtbare stappen.  
Maatregelen en resultaten staan in de volgende paragrafen. Sommige zijn specifiek gericht op een doelgroep, zoals die binnen de landelijke Hervormingsagenda Jeugd en projecten gericht op ouderen vanuit het Aanjaagteam. Ook het (tijdelijke) inloophuis Villa Westerweide is een voorbeeld. Daar proberen kwetsbare mensen met een verslaving, psychische of andere problematiek weer grip op hun leven te krijgen met professionele hulpverlening.

Sommige maatregelen vinden in regionaal verband plaats, zoals die in het Regioplan in het kader van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de implementatie van “GGD 3.0”. Andere zijn gebiedsgericht; denk aan de pijler gezondheid van het Pact Zaandam Oost en het aanpakken van de problemen rond jeugd en veiligheid in Assendelft. Jeugd is in alles wat we doen een belangrijk speerpunt, uit oogpunt van preventie. Zo kijken we op steeds meer terreinen hoe we in samenhang en met impact kunnen bijdragen aan het kansrijk opgroeien van kinderen. Denk aan de focus op jeugd bij sporten en bewegen en de inzet vanuit de GGD.

Ook werken we aan de opgave gezondheid in samenhang met de andere opgaven. Daarbij richten we ons op factoren die van invloed zijn op de gezondheid. Voorbeelden daarvan zijn het opstellen van het uitvoeringsplan woonzorg-opgave, de armoede-aanpak en het vergroenen van Zaanse wijken. Ook de Omgevingsvisie en de Ontwerpaanpak Openbare Ruimte dragen bij aan een gezondere leefomgeving.  
Belangrijk bij het onderwerp gezondheid is preventie. We moeten een stevige draai maken van het bieden van zorgoplossingen naar preventie, ‘eigen kracht’ en het versterken van het dagelijks leven. Dat zien we terug in de activiteiten in de sub-opgaven, een preventieplan als het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), het Lokaal Sportakkoord, en de zoektocht naar nieuwe financieringsvormen (zoals in de woonzorgopgave) om dat mogelijk te maken.

Producten

Deze pagina is gebouwd op 06/11/2024 14:48:06 met de export van 06/11/2024 14:43:29