Hervormingsagenda Jeugd
De landelijke Hervormingsagenda kent diverse actielijnen. Deze actielijnen hebben we geordend in drie programmalijnen, namelijk het versterken van het gewone leven van jeugdigen en gezinnen, het versterken lokale teams en specialistische jeugdhulp. Hieronder de voortgang van deze programmalijnen:
Versterken van het gewone leven van jeugdigen en gezinnen
Het preventief jeugdbeleid wil in samenhang met de Zaanse variant van Opgroeien in een Kansrijke omgeving (OKO) investeren in een netwerkaanpak. Hierbij willen we zorgvragen, escalatie van opvoed- en opgroeiproblemen of gezondheidsproblemen van kinderen en jongeren zoveel mogelijk voorkomen. Ook willen we een duidelijke link in het brede jeugdveld met een stevige preventieve aanpak. We starten met een verbeterslag om de voorzieningen/interventies die echt nodig zijn voor opvoeden en opgroeien te versterken, netwerken te vormen, informele steunfiguren een stevigere positie te geven en de samenwerking tussen professionals te verbeteren. Hierbij is het belangrijk om aan te sluiten bij de leefwereld van de gezinnen en de jongeren, zodat hun normale leven wordt versterkt.
Specialistische jeugdhulp
Het ministerie van VWS heeft de regio Zaanstreek-Waterland uitgeroepen tot robuuste jeugdhulpregio. Robuust wil in dit verband zeggen: stevig en duurzaam.
Dat betekent onder andere dat we specialistische jeugdhulp met de regio blijven inkopen. In voorbereiding op een nieuwe inkoop vanaf 2027 onderzoeken we de drie landelijke uitvoeringsvarianten. In dit onderzoek staat centraal dat we het stelsel:
- eenvoudiger en begrijpelijker willen maken,
- betaalbaar willen houden en
- zo willen organiseren dat de beschikbaarheid van de hulp verbeterd wordt.
Versterken lokale teams
Gezinsgerichte aanpak
Het Jeugdteam is gestart met een gezinsgerichte aanpak waardoor Sociaal Wijkteam, Centrum Jong en het Jeugdteam een nauwere samenwerking rondom gezinnen ontwikkelen.
Toekomstscenario jeugd en gezinsbeschermer
Zaanstad neemt deel aan de proeftuin Toekomstscenario. Daarin ontwikkelen we een andere manier van werken rondom onveiligheid in gezinnen en huishoudens. De proeftuin loopt in Wormerveer, Krommenie, Westknollendam, Zaandam-West, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Westzaan en Assendelft. Er is een regionaal veiligheidsteam gevormd van partners uit de jeugdbeschermingsketen zoals de gecertificeerde instellingen en Veilig thuis. De Sociaal Wijkteams en het Jeugdteam werken samen met dit regionaal veiligheidsteam. De proeftuin loopt af op 1 januari 2025. Op basis van de resultaten doen we in de loop van het jaar een voorstel over duurzame inzet van de aanpak en de financiële gevolgen. Het is nog onduidelijk of er middelen vanuit Rijk komen voor de voortzetting van het regionaal veiligheidsteam.
Koppelkansen
Wij werken mee aan het Uitvoeringsplan Jeugd in het PACT. Er is daardoor verbinding tussen het stedelijke jeugdbeleid en het PACT Zaandam Oost (o.a. project Kansrijke Start).
Door diverse personele wisselingen bij verschillende belanghebbenden, waaronder een wisseling in het bestuur hebben we vertraging opgelopen bij het versterken van de ondersteuningsvormen op de scholen.
Voor het zomerreces evalueren we het schoolmaatschappelijk werk in het voortgezet en het primair onderwijs. Daarnaast hebben wij bijgedragen aan het Ondersteuningsplan 2024-2028 van het voortgezet onderwijs en werken wij mee aan het Ondersteuningsplan primair onderwijs.