Programma overzicht

Kansengelijkheid - De evenwichtige gemeente

Portefeuillehouder(s): Groothuismink, van der Laan, Slegers, Tuijn

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

We willen een gemeente zijn waarin iedereen gelijke kansen heeft en volwaardig kan meedoen in de samenleving. We zetten kinderen en jongeren, en hun ouders, op de eerste plaats. Ons beleid stimuleert dat ieder kind een kansrijke start maakt in het leven en talenten kan ontplooien. Dat betaalt zich een heel leven lang terug. We zorgen voor een stevig vangnet om stress door o.a. langdurige schulden te verminderen. Bestaanszekerheid en betekenisvol zijn in de samenleving zijn heel belangrijk om (stress gerelateerde) gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarom zetten we in op actieve deelname in het arbeidsproces van schoolverlaters en van volwassenen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.
Het maakt uit waar je wieg staat in Zaanstad en daar willen we wat aan doen. We werken aan meer diverse wijken waar kinderen kunnen opgroeien in een kansrijkere, stimulerende, taalrijke, open en diverse omgeving. We weten dat dit de concentratie van armoede en kansenongelijkheid in wijken vermindert. We zorgen voor een leefbare, groene en veilige woonomgeving waarin mensen elkaar makkelijk kunnen ontmoeten. Structureel sport- en cultuuraanbod zijn dichtbij, zodat iedereen erbij hoort en een leven lang kan meedoen.

Voortgang 2024

Om de gemeente te worden waarin iedereen gelijke kansen heeft en volwaardig kan meedoen in de samenleving, richten we ons beleid op de voorspellers van kansenongelijkheid. Hoe we dit doen staat beschreven in de volgende paragrafen. Binnen de maatregelen differentiëren we en richten we ons soms op specifieke groepen. Denk hierbij aan de ontwikkeling van een aanpak rondom kinderen van kwetsbare arbeidsmigranten met de partners in het Pact Zaandam-Oost.
We weten dat investeringen aan het begin van het leven de hoogste impact realiseren. Dat is echt preventie. Met bijvoorbeeld het Onderwijsachterstandenbeleid en Voor- en Vroegschoolse educatie (VVE) werken we hier aan. Om het bereik VVE te verhogen is het informatiepakket in gebruik genomen. Ook werken we met andere opgaves samen. Met de opgave gezondheid werken we aan de Hervormingsagenda Jeugd. Samen versterken we het dagelijks leven van de jeugd en hun gezinnen. Wij richten ons hierbij onder andere op de inwoners of gezinnen die te maken hebben met armoede. Het is namelijk essentieel dat iedereen kan meedoen naar vermogen. De aanpak ‘werken of meedoen’ is een succesvolle aanpak, die bijdraagt aan minder uitkeringen en een groot bereik. Doel- en rechtmatigheid gaan hierbij hand in hand. We zien ook een positief effect bij mensen die (nog) niet aan het werk kunnen. Door ondersteuning nemen gezondheidsproblemen af en neemt de sociale cohesie toe. Daarnaast wordt de Zaanse pas steeds meer aangevraagd en neemt een breder aanbod op de pas toe. Recent is met maatschappelijk partners en ondernemers gesproken over hoe de pas verder ontwikkeld kan worden.
Om een duurzame verbetering te realiseren, werken we aan brede, integrale en langjarige wijkgerichte programma’s. Onze bijdrage aan het Pact Zaandam-Oost is daar een voorbeeld van. De gebiedsgerichte werkwijze zie je ook terug in aanpak voor de scholen die de komende jaren in Zaanstad Noord vervangen moeten worden. Dit geldt ook voor de gebiedsaanpak Schrijversbuurt in Wormerveer waar we samenwerken met partners als het onderwijs, corporatie en het Sociaal Wijkteam. Op het gebied van actief burgerschap is verder Buurthuis Kleurrijk op de nieuwe locatie geopend en heeft besluitvorming over Huis van de Wijk plaatsgevonden. Dit zijn behaalde resultaten waarbij we ruimtelijk investeren om maatschappelijk te renderen.

Producten

Deze pagina is gebouwd op 06/11/2024 14:48:06 met de export van 06/11/2024 14:43:29